Omenatarha

Omenatarha

torstai 26. kesäkuuta 2014

"Ellin boksissa"

Kun eilen sain Kanttorilan kiireellisimmät puutarhatyöt mielestäni kutakuinkin - toistaiseksi - valmiiksi, vietin loppuillan netissä selaten Millanin Kanttorilan puutarhassa -blogia. Sieltä löytyy runsaasti tuikitähteellistä taustatietoa ja jos mitä osviittaa myös nykyisille asujaimille. Voisin minäkin yrittää satsata bloggauksessa sellaisten asioiden kirjaamiseen, joita saatan myöhemmin kaivata ja tarvita. Mutta ei ehkä juuri nyt...


Eräs työstökohteeni tällä viikolla oli toinen yrttilaatikoista. Kaivoin kaiken pois, talletin osan yrteistä odottamaan kukkaruukkuun, pussitin juolavehnän juuret ja lippasin hiekkaisen mullan kärryyn. Hain vintiltä pahvilaatikon ja muoveja laatikon vuorausta varten ja nipun sanomalehtiä keräyskassista. Nostin kehikon pois ja asettelin alimmaksi kuopan pohjalle pahvilaatikon litattuna, sen päälle kehikko takaisin. Sitä koetin tukea muovimaton ja laudan kappaleilla, koska vaneri oli osittain rikki. Multasäkeistä auki leikkaamalla sain laatikon reunoille kestävämmäntuntuista muovia kuin mitä vintiltä löysin. Pahvilaatikkopohjan päälle kippasin multaa, sitten kerros sanomalehteä, jonka päälle tuli yksi ruohonleikkurin keruupussillinen ruohosilppua, lopuksi taas multaa. Ennen mullan lisäämistä tökkäsin laatikon yhteen nurkkaan ison vihreän kukkaruukun, jonka pohja oli rikki. Ajattelin, että sen sisälle jos istutan jemmaamani mintut, niin ne eivät leviä kohtuuttomasti ainakaan juurien kautta. Lopputilan täytin täksi kesäksi kylvämällä lisää silpoydinhernettä, yhden nurkan kylläkin jätin tyhjäksi ajatuksena ostaa siihen persiljaruukku, koskapa kumpikaan aiemmin tekemistäni persiljakylvöksistä ei ole ottanut itääkseen. Eilen mies minulle ruukun toikin ja tänä aamuna kävin sen istuttamassa. Samalla katselin tarkemmin minttuina ruukkuun istuttamiani yrttejä. Epäilyni heräsi, ja maistamistesti osoitti epäilykseni aiheelliseksi. Se olikin oreganoa, jota viereinenkin yrttilaatikko on ennestään täynnä. Miten se aiemmin maistaessani oli mintulta maistunut - ja muka näyttänytkin. En vielä nyhtänyt oreganoja ruukusta pois. Voisin viedä ne myöhemmin muualle.
Otin kuvankin Millanin hienosta ruukusta uusiokäytössään, mutta en nyt saanut siirrettyä sitä kuvaa.

Miksi sitten tuo otsikko? Boksi lienee selvää. "Ellin boksissa" taas on eräs vanha humppa, jonka satuin kuulemaan juhannusaattoiltana auton radiosta. Ohjelmassa Esko Salmiselta kuulostava mies luki runoja ja mietelmiä, joiden välissä kuultiin vanhoja kesäisiä humppasuosikkeja. Niin kuin sekin, jota isä tapasi laulaa: "Sitten mentiin Mimmin kanssa aamutuimaan uimaan... Mimmi ui vain käsipohjaa, minä koiraa huiskin..." Mä olen joskus julistautunut humpan inhoajaksi, mutta ennen vanhaan nekin olivat paljon parempia kuin nykyään. Hienoja sävellyksiä ja sovituksia, ja oikeat orkesterit soittamassa. Nyt eksyin jo aika kauas ryytimaalta. Mutta ryytimaan ja juhannuksen väliin pystyisi rakentamaan parikin aasinsiltaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti