Omenatarha

Omenatarha

tiistai 23. syyskuuta 2014

Kylmä

Reissusta on palattu jälleen onnellisesti ja turvallisesti Kanttorilan kulmille. Mukava reissu, josta voisin myös kirjoitella, joskus ja jonnekin.

Niin kuin kai lanttalauree ympäri Suomen, täälläkin oli ollut kylmä yö, eikä aamukaan ole lämpöä lisännyt. Kuuden jälkeen kävin kuikuilemassa portailla, silloin ei kuitenkaan tuntunut niin kylmältä kuin aamun valjettua, kun tuulikin virisi.

En ole viitsinyt käydä sammuttamassa kynttilöitä kasvihuoneesta. Nyt sinne tosin jo aurinko taitaa paistaa.

Kun kiersin keräämässä kasvimaalta värkkiä sopankeittoon (kyssäkaalin, ison punajuuren, lehtikaalta, lehtiselleriä, persiljaa ja ruohosipulia), niin huomasin peittelemättömän kesäkurpitsan kärsineen totaalisen hallavaurion. Keräsin siitä muutaman pienen hedelmän, kylläpä ne mahdollisesti jäätyneinäkin kelpaavat keittoon. Myös Parthenonista, jonka olin suojannut kateharsolla, oli kylmettynyt ainakin ne lehdet, joiden kärjet pilkistivät huonosti rustatun harson alta. Nähtäväksi jää, onko siihen jättämäni iso kesäkurpitsa säilynyt niin, että aikanaan saisin siitä niitä himoitsemiani siemeniä tuleentuneina.

Eilen keitin meille ensimmäiset maissintähkät, ja tänään tein keiton niiden keitinliemeen. Ruutukokkini neuvoo, että vihannesten keitinliemet pitäisi aina käyttää ruuanlaittoon.

Lämpimikseni voisin ruveta vähän siivoilemaan. Pihatöihin en tarkene, vaikka aurinko siellä paistaa, ja voisi vielä saada D-vitamiiniäkin. Mies tulee autonmyyntireissultaan neljään mennessä, kenties kuorma-autolla, kenties linja-autolla. Mutta jos hän tulee linja-autolla, niin sitten hän on ostanut pelkän lipun eikä autoa.

2 kommenttia:

  1. Kylmää on täällä Keminmaassakin. Kesäkukat paleltuivat viime yönä. Olen puuhaillut koko illan pihalla syystöissä: Paleltuneet kukat kompostiin, potut ylös maasta, venekasvimaa tyhjäksi. Yksi tärkeimmistä hommista oli ruusuportin köynnösruusun peitteleminen suuren lehtikasan alle. Puutarhakirjani neuvoi, että niin " voi yrittää saada köynnösruusun talvehtimaan". Siis epävarma yritys, mutta yritän kuitenkin.
    Kiitos omenoista. Ne olivat aivan tavattoman hyviä. Madonsyömiä ei ollut käytännössä ollenkaan. Tosi hyviä omppuja. Olemme niitä vähän jakaneet eteenpäin ja itselle säilöneet paljon. Hyviä syyspäiviä kanttorilaan!

    VastaaPoista
  2. Oli ilo ehtiä nähdä niin vene, ruusuportti kuin kukkaisniittykin vielä kesäloistossaan. Ja erityisen iloinen olin kuullessani lapsenlapsen puutarhainnostuksesta!

    Kiitos samoin, hyvää syksyä ja näkemisiin

    VastaaPoista