Omenatarha

Omenatarha

torstai 22. lokakuuta 2015

"Työjärjestykseen"

Jos eilen olikin kylmä, tänään tuli pihalla välillä ihan hiki. Se johtui ehkä enempi ylipukeutumisesta, vaikka oli sääkin varmaan eilistä leudompi, koskapa iltapäivällä alkoi truiskia vettä. Sain tänään vedettyä muutaman viivan lisää työlistani päälle: loputkin omena-, kirsikka- ja luumupuiden rungot on nyt verkoilla suojattu talveksi, samoin pensasmustikat. Kärhöt ja John Cabot -ruusut peittelin havuilla, joita kaupunkikodista tuotiin kuorman päällä aika läjä (kahdesta vanhasta pihakuusesta riitti perennapeittoa myös niin naapurille kuin Millanillekin). Joutessani voisin raahata havuja myös porraspäähän, niin kuin ennen vanhaan.
Kovimman sadekuuron aikana hakkasin kaalisilppua sangossa perunanuijalla, niin että mehu tirisi. Hapankaalini maustoin valkosipulilla, kuinkas muuten. Sanko saa virua pari päivää uunin pankolla. Sopivasti ennen syysloman loppua sen saanee siirtää viileään jälkikäymään. 
Kaaliurakan jälkeen palasin vielä pihalle jatkamaan kohopenkin kohentamista. Punajuurista tyhjäämäni penkin arvelin tarvitsevan jo lisäravinteita, jotta voisin siinä ensi suvena kasvattaa vaikkapa kaalta. Niinpä kaivoin kuopan, jonka pohjalle kärräsin risuja (niitähän riittää), sitten haravoin omenapuiden, syreenin, pihlajan ja koivun alta muutaman kärryllisen lehtiä risujen päälle ja ehdin vielä nakella kasan päälle naatteja ja maa-artisokan varsia ennen kuin tuli liian hämärää. Huomenna jatkan kohopenkin rakentamista. Kyllähän noita pihatöitä mielelläni teen, mutta työhanskoista on jatkuva uupelo. Paras olisi, jos löytäisin ehjät kumisormikkaat villasormikkaiden  päälle. Tavis-työhanskat ovat saman tien märät ja multaiset. Porstuan lattialla on sanomalehden päällä   niitä kasa kuivumassa. Viimeisen session jälkeen piti vaihtaa jo kuivat housutkin, kalsareita myöten. 

Tänään nukuin yhdeksään asti, ja ehkä olisin nukkunut pitempäänkin, ellei mies olis herätellyt aamukahville. Täytyisi yrittää mennä ihmisten aikaan maata, jottei unirytmi loman aikana vallan menisi lekkeriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti