Omenatarha

Omenatarha

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Kasvihuone


Muutama päivä sitten ottamiani kuvia kasvihuoneesta. Ensimmäisessä on avomaankurkkua myöhäisessä esikasvatuksessa. Kaksi oli vasta noussut pintaan tuossa vaiheessa, mutta tongin - taas huonon tapani mukaan - purkkeja, ja näin, että kolme muutakin siementä oli alkanut juurtua. Kahdeksasta siemenestä siis kolme on jäänyt itämään. Mutta jos nuo viisi säilyvät hengissä ja jos tämä kesä on säiden suhteen suotuisampi kurkulle kuin viime kesä, niin viidestä saa ihan yllin kyllin säilöttävää. Tuo iso purkki huvitti yhdessä vaiheessa. En ollut taaskaan - huonon tapani mukaan - merkannut, mitä olin siihen kylvänyt, enkä sitten meinannut millään muistaa, mitä voisivat olla nuo pikkuiset taimet. Yhteen väliin olin melko varma, että olin kylvänyt siihen kyssäkaalia esikasvamaan koska sirkkalehdet olivat varsin kaalimaisia. Mutta lopulta muistin, että ne olivatkin tuoksuampiaisyrttiä. No, nyttemmin olen kylvänyt sitä kyssäkaaltakin esikasvamaan. Vielä ei kuitenkaan mitään ole noussut. Myöskään krasseja ei ole vielä noussut pintaan, ja mietinkin, tykkäisivätkö siemenet mieluummin yrittää itää ulkolämpötilassa kuin kasvihuoneessa. Muistan kuinka eräänä kesänä löysin itäneitä krasseja sieltä täältä, mihin olin sattunut tyhjäämään mullat itämättömistä purkeista. 


Alakuvassa metallihylly, jonka kannoin kesäkukkien taimia varten. Välillä oli niin vilpoista, etten tohtinut jättää niitä pihalle, mutta halusin ne kuitenkin kantaa kamarista pois, kun sinne piti viikko sitten raivata tilaa. Meille kun oli tulossa maalämpöfirman edustaja, jonka piti päästä näkemään kamarin nurkassa olevat putket ja vermeet.
Koleampina päivinä en viitsinyt edes karaista taimia, mutta viikonloppuna aloitin karaisun ja viime yöksi jätin loputkin taimet jo kokonaan ulos. Osan kesäkukkataimista istutin jo eilen, nimittäin leijonankitoja, kesäleimua (sain Millanilta kolme tainta) ja loput zinniat. Samettikukista istutin muutaman kasvihuoneeseen ja kolme tainta on ollut jo jonkin aikaa harson alla nauriin kaverina, mutta suurin osa samettikukista on vielä istuttamatta. Eilen tonkaisin istutusruukusta pois petuniaksi luulemani narsissitupakan, jonka istutin sitten samaan perennapenkkiin, jonne olin aiemmin istuttanut jo kaksi samanlaista. Myös tuoksuherneet tohdin sinne eilen istuttaa, mutta kaikkiin istutuksiin laitoin tuoretta multaa pohjaksi, koska perennapenkin ovat rutikuivaa pölyä...


Jaahampsista, tästä puuttuukin yksi kuva, jonka luulin lisänneeni. No, samoja tomaatteja siinä kuitenkin oli kuin ylläolevassa kuvassakin. Jossa näkyy myös kurkkua, paprikaa,  chiliä ja tomatilloa.  Niiden lisäksi kasvihuoneessa on taas myös munakoisoa. Aina voi toivoa siitäkin jotain saavansa. Vielä en tuonut kasvihuoneeseen ananaskirsikoita enkä pepinoa, jotka kyllä jo eilen kannoin vintistä pihalle. Pidin niille aika läksytyksen. Katkoin ylipitkät alastomat rontot, uitin kasvit kylmässä vesialtaassa juurineen kaikkineen, tyhjäsin ja pesin purkit ja vaihdoin uudet mullat. Saman kohtalon koki hentoinen viidakkokurkku, jonka talvettuminen tällä kertaa onnistui ja jota en sitten viitsinyt kylvää lainkaan esikasvamaan. Kauhea kirvariesa jylläsi vintillä, mutta jospa ne nyt hukkuivat. En silti taida tohtia vielä siirtää niitä kasvihuoneeseen. Seurailen, vieläkö lehtiin ilmestyy valkoisia pikkuhituja. On minulla yksi ananaskirsikka kasvihuoneessa. Olin ottanut pistokkaan ennen kirvakatastrofia. Se juurtui ja on ollut purkissa alakerran kamarissa ilman ötökkäkiusaa.

Mutta oikeastaan minun olisi pitänyt ottaa tähän kuva amarylliksestä, joita minulla on kasvihuoneessa. Yhdessä ritarinkukassa kun on muhkea kukannuppu! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti