Omenatarha

Omenatarha

tiistai 5. kesäkuuta 2018

The second breakfast

Menin sitten uudestaan makookaamahan ja nukuinkin vielä puolitoista tuntia, kunnes nousin syömään toista aamiaista. Nyt on kello yhdeksän ja apteekki aukesi. Mies lähti ostamaan minulle allergialääkettä. Jotain tuohon kutinaan täytyy löytyä. En jaksanut lähteä mukaan. On se kumma, miten pieni kurkkuoireilu vie ihmisestä mehut. No, ehkä tuollainen katkonukkuminenkin.
Tänään Kanttorilaan tulee joku edustaja jostain maalämpöfirmasta. Toivon mukaan tutkimaan, onko tähän tontille mahdollista asentaa maalämpöputket syvyyssuunnassa. Paikkakunnalla on ainakin aiemmin kuulemma tehty vain vaaka-asennuksia. Sellainen kuitenkin tuhoaisi niin omena- kuin muidenkin puiden ja pensaiden juuret. Perenna- ja kohopenkeistä ynnä muista viljelyksistä puhumattakaan. Toivon mukaan edustaja kiertelee vain pihalla, kun ei minua huvita vielä siivota. Mies sentään eilen oli tehnyt tilaa niin eteiseen kuin makkariinkin järjestelemällä paikoilleen yhtä sun toista muuttokuormastamme jalkoihin jäänyttä. Eilen hän oli muutenkin tehokas täällä sisällä ja vaihtoi keittiön kaappien paikkaa. Kanttorilan tiskikaappi on ollut epäkäytännöllisessä paikassa: tiskikoneen eikä tiskialtaan yläpuolella Millanin ex-miehen asennuksen jäljiltä. Me kun tiskaamme enimmäkseen käsin, niin huuhtelualtaasta on joutunut pujottelemaan tiskejä avoimen oven taakse kuivauskaappiin. Välillä tiskialtaan yläpuolella olleesta kuiva-ainekaapista on pudonnut jotain alla olevaan vesialtaaseen. Meinasin ensin toppuutella, että pitääkö ne kaapit just nyt tyhjätä ja irrotella, mutta onneksi annoin miehen toteuttaa aikeensa saman tien. Eihän siihen mennyt edes kauaa aikaa. Olin kuvitellut, että se olisi koko päivän homma. Ehkä olin vähän odotellutkin, josko kaappijärjestys piankin vaihtuisi, vai miksihän olin jättänyt purkamatta talvikodista tuomani kuiva-ainepakkaukset kaappeihin. Nyt on leveä kuivauskaappi tiskialtaiden yläpuolella, niin kuin niiden kuuluukin. Mies heti testasi toimivuutta huuhtelemalla tiskit kaappiin. Itse asiassa hän sai kipinän tiskatessaan: ”Pitäisikö siirtää kaappi ennen kuin huuhtelen tiskit sinne?”
Ensi- tai seuraavaksiko yöksi povailtiin hallaa, joten en vielä istutakaan loppuja kesäkukkia, vaan kannan ne tänään kasvihuoneeseen. Pitänee kantaa sinne ensin Millanin metallihylly, että saan kaiken mahtumaan. Lattiatilaa ei ole liiemmälti. Hyvin tomaatit ja muut pärjäsivät loppukevään päineen viikonloppukastelun turvin. Mutta kyllä oli tomaateissa paljon isoja varkaita katkottavana. Olisikohan tomaatti aiheuttanut yltyneen käsien kutinan? Toki käsissäni on ollut kutisevia näppyjä jo useamman päivän, vaikka enimmäkseen olen muistanut pitää suojahanskoja pihatöissä. Enimmäkseen  ei taida olla tarpeeksi...
Kirjoitin äsken, etten ollut vielä muokannut kasvimaata keväällä. Jotain sentään olin kylvänyt kohopenkkeihin jo ennen lomaa, härkäpapua ja salaattia nimittäin, ja ne porkkanat mansikkamaahan. Viikko ennen lomaa kylvin sitten punajuurtakin, kun lämmintä oli piisannut jo pitkään. Sain Millanilta lehtikaalia taimia, jotka istutin samaan kohopenkkiin punajuuren, härkäpapujen ja salaatin kanssa. Loman alettua kylvin sitten naurista syksyllä kylvämieni porkkanansiementen tilalle. Kyllä se sai nyt olla viimeinen kerta, kun yritän porkkanoiden syyskylvöä tällä tontilla. Liian höttöä ja kuivaa. Samaan naurispenkkiin kylvin myös lisää salaattia ja tilliä. Penkissä on myös kukkasipuleista kylvettyä valkosipulia. Eilen sitten istutin loput purjot ja samaan penkkiin mukulaselöereitä, joita riitti toiseenkin kohopenkkiin. Molemmat penkit olivat niin kuivia pintaa syvemmältä, että kaivoin taimille kuopan, jonka täytin kastellulla puutarhmullalla. Mies kävi ostamassa ”sadattelijan” jonka laitoinkin toviksi pyörimään pariin kohtaan. Odottelen, josko Taivaan Isä jossain vaiheessa kastelisi reilummin. Pinnalta kosteaan maahan sadevesikin paremmin imeytyisi.
Kohta miehen pitäisi tulla apteekki- ja kauppareissulta. Pitänee minunkin jo vaihtaa yöpaidan tilalle jotain asialtaasempaa kampetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti