Omenatarha

Omenatarha

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kirsikoita ja kesäkurpitsaa

Otsikko paljastikin jo kaiken olennaisen. Mutta josko silti taas muutteesta kirjoittaisin jokusen rivin.

Sosiaalisuudesta:
Olemme saaneet pitää kahdetkin vieraat täällä sen jälkeen kun palasimme Norjanmatkalta viikko sitten. Ensin tiistaina tulivat kesäkotiamme ja meitä katsomaan kaupunkikotimme naapurit (ja tyttäremme toiset kummit) motskarilla, he kun ovat molemmin kotoisin tuosta naapurikunnasta, jossa heillä on kesämökki. Heillä oli tuliaisina leipää ja herkullista kranssia naapurikunnan paikallisleipomosta. Istuimme kahvittelemassa ja praataamassa kunnes heille tuli kiire lähteä paluumatkalle ennen ukkoskuuroa.
Lauantaina poikkesi siskoni miehensä ja keskimmäisensä sekä koiran kanssa kotimatkalla sukuloimasta, lankomiehen sukulaisia olivat rookanneet ihan nokko heidän lapsuudenkodissaan. Siskon kanssa tehtiin tietty perusteellinen kiekka puutarhassa (niin kuin toki naapurin emännänkin kanssa). Maisteltiin suklaakirsikkaa ja lehtimangoldia, nimettiin, hypisteltiin ja nuuhkittiin kukkalajeja. Kasvihuoneesta annoin kasvihuonekurkun kotiin viemisiksi, ja muovipussiin pari penkistä karannutta ranskantulikukkaa. Miehet olivat sillä aikaa kiertäneet ainakin riihen ja vintin, lanko on ollut rakennusalalla. Meidän puutarhakierroksemme aikana mies oli saanut kahvin keitettyä, katettiin nisun lisäksi riisipiirakoita ja leipää päällysteineen, ja oli pöydässä päivällä keräämiäni herneitäkin, jotka nekin maistuivat. Heillä oli jäljellä vielä parin tunnin kotimatka, joten kahvien jälkeen halusivatkinjo päästä jatkamaan matkaa. Oli mukava saada pitää heitä täällä. Niin kuin muitakin sukulaisia ja ystäviä, joita kesän mittaan on käynyt jo neljät eri vieraat, joista kenestäkään ei muistettu ottaa kuvamuistoa. Kaappikellon tuojista sentään on todistusaineistoa.
Niin, ja mitä sosiaalisuutee tulee, niin olemmehan ehättäneet käydä taas Millanillakin kylässä. Tarkoitus oli alkaa talkoilla hedelmätarhan pohjan kaivuuta, mutta Millan oli lähestyvien ja väistyvien ukkoskuurojen takia niin huonossa kunnossa, että siirrettiin talkoot tuonnemmaksi.

Puutarhan antimista:
Edellämainittujen herneiden ja kirsikoiden lisäksi olemme syöneet omasta pihasta tietenkin salaatteja, lipstikkaa, tilliä ja persiljaa, mutta myös lehtikaalta, ensimmäisen kesäkurpitsan ja punajuurta. Annoin nimittäin punajuuren kasvaa alkukesän harventamatta. Aloitin harventamisen viime viikolla samalla kun tein kasvisborschia. Varmaan huomenna pitäisi tehdä taas punajuurinaattikeittoa, jotta saan harvennettua lisää. Ainakin parin keiton ainekset kahdessa punajuuririvissäni vielä on harvennettavissa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti