Omenatarha

Omenatarha

torstai 31. heinäkuuta 2014

Rutiinit

Murehdin taannoisessa kirjeessäni Millanille, että pitäisi varmaan minunkin joinkin suunnitella ajankäyttöäni, vaikka vapaalla olenkin nyt vielä vuoden päivät. Nyttemminkään en ole itselleni mitään aikataulua - saati LUKUJÄRJESTYSTÄ - laatinut, mutta olen rauhoitellut mieltäni toteamalla, että onhan minulla ajankäyttösuunnitelma: niin kauan kuin kesää piisaa ja maa on sulana, teen puutarhahommia. Sitten kun laidunkausi päättyy ja siirrytään sisäruokinaan, rupean askartelemaan ja ompelemaan. Lukeminen on mulla ollut ohjelmassa nyt kesälläkin. Tällä hetkellä menossa A. Christien Kissa kyyhkyslakassa (älköön kukaan paljastako murhaajaa!)
Ompelemisesta puheen ollen: käytiin ostamassa tänään paikalliselta helluntaikirppikseltä polku-Singer, jonka jo viime viikolla bongasin, mutta jota emme tandemin kyydissä pystyneet kuskaamaan. Se tuli tänään autokyytillä samalla, kun vietiin kirppikselle vintiltä pois jaloista käyttämätön suihkukaappi. Viime viikolla lupasivat sellaisen huolia myytäväksi. Olin päättänyt, että jos polkukone on vielä viikon perästä myymättä, niin sitten ostamme sen. Saimme vielä kaupantekijäisiksi yhden sadevesitynnyrin lisää (sekin on jo täynnä viimeisen ukkoskuuron ansiosta).
Mutta tuskin tätä Singeriä käytän varsinaisesti ompelemiseen - tällä hetkellä se palvelee tietokonepöytänä - vaan meinaan kuskata sähkökäyttöisen ompelukoneeni kaikkine tykötarpeineen tänne Kattorilaan ensi talveksi.
Mitä tulee rutiineihin, niin onhan niitä tuossa puutarhanhoidossakin. Vähintään kerran päivässä, yleensä aamulla, kierrän kasvihuoneessa pölyttämässä tomaatinkukkia. Kastelu on toinen välttämätön rutiini, riippuen säistä, sen teen iltaisin, koska aamulla nukun niin myöhään, että lämpö on jo ehtinyt nousta liikaa, jolloin haihtumista tapahtuu turhan paljon. Kitken tuolloin tällöin, yleensä päivittäiskierrosten yhteydessä nyhdän jokusen peltoemäkin, pihasaunion, suolaheinän ym. rikkakasveiksi laskettavia. Eilen vielä laittelin herneille tukikeppejä johtoajatuksena "parempi myöhään kuin ei milloinkaan". Sadonkorjuu laskettaneen myös puutarhahoitorutiineihin. Päivittäisten salaatti- ja ruokavärkkikeruiden lisäksi olen kerännyt kuivumaan oreganoa, tilliä, ranskalaista rakuunaa ja vähän minttua. Eilen keitin taas "roskaruokaa" eli punajuurien naateista keitettyä keittoa, jota lisähöystin lehtikaalilla, -mangoldilla ja -sellerillä sekä lipstikalla, valko- ja ruohosipulilla. Olen harventanut punajuurta vähin erin sitä mukaa kuin olemme saaneet poisharvenettua syötyä, kuten olen jo aiemmin kertonut.
Hei! Aurinko alkoi paistaa! Painun pihalle. Voisi ottaa vaikka hetkeksi taas muovin pois eilen kuivumaan ripustamiltani matoilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti