Omenatarha

Omenatarha

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Keskeltä kumpujen, mullasta maan

Eilen oli upean kesäinen päivä, jonka vietimmekin aika tyystin ulkosalla - tai mies lähinnä ulkorakennuksessa. Hän kunnosti navetan seinää, ja illalla kun ihmiset paukuttelivat raketteja, hän antoi sahan soida ja pätki polttopuuta. Jos kerran muutkin saavat mellastaa, niin tuskin sahanpärinä ketään häiritsi. 

Minä ryhdyin viimein suunnittelemani kohopenkin tekoon. Ei ole pahitteeksi käyttää aikaa mittailemiseen ja pasteerailuun, vaan antaa suunnitelman kehkeytyä rauhassa. Olin aloittanut mansikkamaan laajennussuunnitelman kaivamalla  lopunkin raparperin ylös. Istutin osan siitä kyllä uuteen paikkaan, syrjään omenapuiden ja siperianhernepensaan väliin, kasvakoon siellä jos tahtoo. En hirveästi sure, ellei kasva. Mulla ei ole juuri käyttöä raparperille. Millan musafestareilta lähdettyämme täällä pistäytyessään kyseli, minkälaista muotoa olin suunnitellut raprperipenkin tilalle (kun siinä silloin oli epämääräinen räjäytyksen näköinen krooppi). Vastasin, ettei minulla vielä ole siitä mitään tarkkaa suunnitelmaa. Mutta ei mennut hirveän pitkää aikaa, kun yhtenä päivänä kävellessäni perennapenkin sivua, näin mielessäni kaarevareunaisen muodon, joka jatkaisi perennapenkin kaarevan linjan mukaisesti. Vähitellen kuva täsmentyi kukkareunuksella, matalia kesäkukkia, kellohunajakukkaa, orvokkia ja samettikukkaa. Samalla selkeytyi, mihin mahtuu kohopenkki ensi kesän maissille. Tänä kesänä totesin, että tuulensuunta suosisi aidansuuntaisesti rakennettua penkkiä. Kun tänä kesänä maissit ovat olleet aitaan kohtisuoraan olevassa penkissä, paririvissä kolme vierekkäin, niin vain suojan puolen kolmeen varteen on tullut tähkiä. Niinpä aloin kaivaa aidansuuntaista penkkiä kirsikan ja pensasmustikan viereen. Allaolevassa kuvassa näkyy valmis kohopenkki. Sen ympärille ratustellut ruohotuppaat ovat siinä vain väliaikaisesti. Niitä jäi yli, ja kun viimeistään keväällä uusin kuvan vasemmassa laidassa olevan kohpenkin, voin käyttää nuo ruohomättäät sen tekoon. 


Kun kohopenkin valmistuttua oli vielä valoisaa aikaa jäljellä ja rippu voimiakin, aloitin myös jo  kaarevan linjan toteutusta. Ehdin pioniin saakka. Alakuvassa pionin vasemmalla puolella oleva ruohoalue pitäisi vielä kaivaa ylös - ja siinä olisi taas lisää mättäitä kohopenkkiin. Pionin takana ehkä erottuvat muutamat mansikkamättäät. Mansikkamaata olisi tarkoitus laajentaa kohti pionia. Mansikoiden takana kanaverkon alla on pensasmustikat. Niiden alustan myös siivosin rikkaruohoista, ja nyt sinne pitäisi levittää haketta, mutta mulla ei ole sitä nyt yhtään silputtuna.


Vielä yksi kummituskuva. Peittelin maissin kateharson suojiin jo perjantai-iltana. Suojaa riitti myös yhden kesäkurpitsan päälle. Muista kesäkurpitsoista keräsin syötävänkokoiset pois, tarkoitus olisi kuskata lasti pohjoiseen lapsille ja kenties muille sukulaisille. Ensi kesänä kylvän neljän kesäkurpitsan sijaan vain kaksi, niin ei olla aivan pääsemättömissä sadonkorjuun kanssa.


2 kommenttia:

 1. Selailin näitä blogejasi ja tajusin, että taidat olla koko vuoden vuorotteluvapaalla. Mukava on kuulla myös Millanista. Hyvän lahjan keksit hänelle :)

  Mielenkiintoista vuotta toivon sinulle ja miehellesi.

  VastaaPoista
 2. Kyllä, koko lukuvuoden.
  Kiitos palautteesta ja toivotuksista!
  Kerron terveiset Millanille.

  VastaaPoista