Omenatarha

Omenatarha

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Anoppi tulossa (ja tuli) käymään

Uusi yritys. Nimittäin. Kun perjantaina iltasella siivousten lomassa yritin jotain kirjoittaa, niin onneton läppäri oikutteli tavallista enemmän, ja kesken jäi homma. Tekstin pätkäni oli kuitenkin ehtinyt tallentua, joten jäliistä joulun sen nyt julkaisen, pienine alku- ja loppusoittoineen:

"Nyt kyllä pidän hetken huilootauon siivoonteoosta. Huomenna, jos Jumala suo - imorgon vill Gud - on minun anoppini tulossa kylään, onnittelemaan poikaansa, omaa synttärlahjaansa, ja samalla katsastamaan tämän Kanttorilamme. Anopin ja nuorimman poikansa vierailu riippuu toki terveydentilasta ja säästä, mutta koetan silti järjestää miehelleni kelvolliset synttärit. On meille toiveissa tulla muitakin vieraita, Millan miehensä kanssa. Toki heidänkin tulonsa voi kariutua terveydellisiin esteisiin, mutta tiedän Millanin yrittävän pitää lupauksistaan kiinni, vaikka pää paketissa.
Mies on ollut sopivasti poissa jaloista, kun olen siivonnut huushollia ja aina välillä karauttanut pihalle vetämään kiireesti muovia..."

Ja tuossa kohdassa kone sitten tilttasi. Olin kirjoittamassa, että vetelin muovia suojaamaan pestyjä ja melkein kuivia mattoja piskotteluilta. Ja että mies oli auttelemassa esikoista muuttopuuhissa.

Nyt on siis jo sunnuntai, ja jos perjantai meni siivotessa niin eilispäivä meni juhliessa. Heräsin aamulla jo ennen kellonsoittoa (ei minulla todellakaan kesälomalla ole normaalisti kello herättämässä, mutta erityistapauksissa kylläkin), ja hyvä niin. Ehdin täyttää ja koristella kakun, tehdä ruuan ja liottaa lefsat valmiiksi pehmenemään täyttämistä varten ennen kuin ensimmäiset vieraat olivat tulossa yhden ja kahden välillä. Syötyämme ehdin vielä tehdä munavoin, voidella lefsat katkaraputuorejuustolla ja täyttää kylmäsavulohella, salaatilla ja tillillä ja lopuksi ladata kahvin ja kattaa pöytää niin valmiiksi kuin tohti (ilman kylmäketjun katkeamista). Millan puolisoineen saapuivat ja Millanin kanssa tein tietysti ensi töiksi puutarhakierroksen. Vietimme mukavan tuokion niin kauan kuin Millan kykeni siedettävästi viipymään Kanttorilassa (kännyt, tietsikat ja telkut kiinni, valot ym. turhat sähköt pois päältä). Heidän lähdettyään ehdimme odotella anoppia ja lankoa jonkin aikaa. Ehdin tuulettaa vielä makkarin matot ja pyyhkäistä lattian, jotta siellä kehtaisi mummun yövyttää.

Me nukuimme itse olkkarin vuodesohvalla, anoppi meidän makkarissamme ja lanko yläkerran kamarissa, jonne mies kasasi vintiltä löytyneen sänkyrungon jo ennen muuttohommiin lähtöään, ja sieltä palattuaan toi tullessaan sahalta pohjalaudat sänkyyn. Mummun koiralla oli oma peti mukana, mutta se taisi nukkua suurimman osan yötä vessan oven edessä, niin että iltapesulle piti tunkea ovenraosta. Kaikki me kuitenkin nukuimme enemmän tai vähemmän hyvin, vieraamme lähtivät kotimatkalle aamiaisen jälkeen, ja mummu soitti äsken, että olivat jaksaneet ajella kotiin saakka.

Mukava aktiivinen viikonloppu, jonka päätteeksi tänään vielä kävelimme reippaasti perhekirkkoon. Loppupäivä mennyt enempi velttoillessa. Yhden maton vielä pesin huomiselle povattuun helteeseen kuivumaan, ja nyt illalla kastelin kasvimaan nokkosvedellä. Vielä pitäisi käydä kastelemassa loput perennapenkitkin. Niitä rutiinihommia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti