Omenatarha

Omenatarha

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Lisää koulimista, kylvöjä ja kylvöjen uusintoja

Jäimme täksi viikonlopuksi kaupunkikotiin paristakin syystä. Ehdotin jo viimeksi lähtiessämme, että ellei viikonlopulle povata lämpöisempää säätä kuin pääsiäisen seutuna oli, niin tulemme seuraavan kerran vasta vappuviikonloppuna, kun silloin on muutenkin pidempi vapaa. Toinen syy on sairastumiseni. Ei minulla kuumetta ole ollut, mutta toisesta pääsiäispäivästä olen maannut enemmän tai vähemmän potien flunssan oireita. Maanantaina makasin, makasin, niinkuin lauluissakin sanotaan, käytännössä koko päivän. Töissä olen kulkenut, mutta kotiin päästyä olen nukkunut päiväunia ja mennyt aikaisin petiin.
Eilen oli lyhyt työpäivä, niin jaksoin vielä töiden jälkeen laittaa ruuan, tiskata ja koulia muutaman keijunmekon suurempiin purkkeihin. Ne tulevat lauluporukkamme naisille, ja yhdelle heistä jo veinkin illalla keijunmekkopurkin. Sain vaihdossa anopinkielen jakotaimen.
Saan lisätilaa ikkunoille, kunhan kiikutan keijunmekot muillekin naisille. Yläkertaan kannettiin äsken miehen kanssa silityslautaa leveämpi pöytä ikkunan eteen, niin siinäkin tuli vähän lisää tilaa. Niinpä saatoin koulia talvikyntelit ja muutaman päivänsinen ja mustasilmäsusannan isompaan purkkiin.  eivät vielä oikeastaan olleet koulittavan kokoisia, mutta kun olin kylvänyt ne niin köyhään multaan (jo kerran kylvömultana olleeseen), niin arvelin niiden kaipaavan lisäpotkua uudesta mullasta. Kylvämistäni 24 tuoksuherneen siemenestä vain kolme oli itänyt, joten pemotin kylvöastian tyhjäksi ja istutin ne kolme omiin astioihinsa. Lisäksi laitoin lisää siemeniä likoamaan, sillä haluaisin kernaasti tuoksuhernettä olevan enemmänkin kuin vain kolme tainta. Nyt kylvin kokeeksi myös anopin antamat keltaiset kosmokset esikasvamaan.
Vaikka kasvihuonekurkun siemenistä yksikään ei ole vielä itänyt, niin en ole ihan vielä toivoa heittänyt. Odottelen vain, että aurinko alkaisi taas tehokkaammin lämmittää yläkerran muovikasvihuonetta. Sen sijaan verenpisaran pistokkaat ovat jo täyttäneet odotukseni ja alkaneet muodostaa juuria. Taimienlähetyslokerikko oli kuin olikin fiksu pistokkaankasvatusastia. Eri mukavaa, kun näkee vihertävän muovin läpi, onko juuria kehittynyt.
Tuoksuherneen lisäksi uusin myös sitruunamelissan kylvön, itäköön tai ei. On minulla jo parina talvena sitruunamelissa talvehtinutkin, joten ihan välttämättä noidenkaan ei tarvi itää. Mutta sitruunantuoksua tahdon pihalle myös itikoiden karkoitukseen. Tarkoitan hyttysiä, en lehmiä.
Pikkutsinnian siemenistä iti vain yksi, ja uusi hankintani sinivarjo näyttäisi tuottavan pettymyksen - ei yhtään itänyttä. Aion sitä kuitenkin kokeilla Kanttorilassa myös suorakylvönä jäljelle jääneistä siemenistä. Voi olla, etten pääse vielä vappuna suorakylvöjä aloittamaan, mutta kenties jo sitä seuraavana viikonloppuna. Salaattia, sipulia, porkkanaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti