Omenatarha

Omenatarha

lauantai 6. toukokuuta 2017

Kaupunkikotiviikonloppu

Olemme kohta miehen kanssa lähdössä kuoroharjoituksiin. Sen takia tältä viikonlopulta jää Kanttorilan kierros tekemättä. Tosin kylmä siellä taitaisikin olla pihahommissa sääennustusten mukaan. Vaikka sisällä taas tarkenisikin, kun mies sai takan vetämään.
Minäkin sitten kävin rustaamassa kasvimaan päälle sen aikomani kateharson vielä vappuna, kun lumi oli taas vaihteeksi sulanut pois... Säät vaihtelivat vappuviikonloppun eeskahtaalle, niin kuin niiden on ollut tapana keikutellakin keväisin. Onneksi keväällä satava lumi yleensä nopeasti myös katoaa.
Ennen lähtöämme Kanttorilasta leikkasin muutaman pistokkaan ja laitoin ne juurtumaan, mukana pari pepinoa Millanin varten. Hänen pepinonsa ei säilynyt talvetuksessa kellarissa. Harmitteli, että oli sortunutkin ostamaan taas tuollaisen lajin, joka ei näillä leveyksillä ehdi tuottaa satoa, kuten ei se gojikaan, joita hän oli ostanut peräti kaksi Kanttorilan perennapenkkiin. Goji on kyllä hengissä, se sinnitteli jopa viime talven ankarat olosuhteet, mutta koskaan pensaisiin ei ole kukkaa enempää tullut, ja kukakin vain kerran. En silti aio hävittää niitä, vielä aikoihin.
Ennen lähtöä kävin kylvämässä sitten vielä muutaman härkäpavun. Sipuliahan kylvin jo lumisateiden välissä heti kivensiirron jälkeen, kuten taisin viimeksi kirjoittaa. Enempi härkäpapua meinaan kylvää toisten peltoon... Meillä oli Millanin kanssa viime syksynä puhetta, että saisin istuttaa perunaa hänen peltoonsa, joka on päässyt ruohottumaan. Perunan kanssa härkäpapu on niin sanotusti hyvää pataa, joten sitä vakoihin myös. Luin jostain, että perunan kasvatus auttaa rikkaruohojen kurissapitoon. Perunaa kun tavallisesti mullataan pitkin kesää, niin samalla nousee rikkaruohojen juuret ylös.

Kaupunkikodin pihamaalta alkaa myös vähitellen olla lumi sulanut. Toki sitä varjopaikoissa vielä on, ja ruoho kovin märkää, ettei voi ajatella haravoimista ainakaan lanttalauree. Mutta auringon puolelta siivosin yhden perennapenkin ja hiukan ruohikkoakin. Samoin kävin keräämässä kasvimaalta viimekesäiset lehtikaalin ja härkäpavun rontot pois. Mutta rikkaruohojen poistaminen unohtui, kun rupesin vahtaamaan oravien takaa-ajoleikkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti