Omenatarha

Omenatarha

lauantai 27. toukokuuta 2017

Yksi viikko lomaan

Perjantaityöpäivän päätteeksi minulla oli palaveri, joten olin kotona tavallista myöhemmin. Tällä kertaa pakkaamiseenkin meni normaalia kauemmin, kun halusin viedä jo osan taimista ja kun lisäksi halusimme siirtää myös pakasteet Kanttorilan pakastimeen. Mies rustasi peräkärryyn työlaitteita ja yhteen nurkkaan eristelevyillä vuoratun tilan pakasteita täynnä oleville kylmälaukuille. Iltakuudesta päästiin lopulta tien päälle.
Kanttorila yllätti jälleen. Ei pelkästään ruohon ja puiden viherrys, vaan perennojen hurja kasvupyrähdys. Viikko sitten narsissit olivat vasta laihoilla nupuilla ja nyt täydessä loistossaan. Niitä piti tietty käydä nuuskuttamassa. Mutta vasta sitten, kun olimme saaneet pakastimen päälle ja kantaneet pakasteet sinne.
Narsissin lisäksi kukkaan olivat ehtineet helmihyasintit, kirjopikarililjat,  osa tarhakylmänkukista, kevätkaihonkukka, lemmikki ja useimmat esikot. Eikä mene kauaa ennen kuin sammalleimukin ehtii kukkaan. Niin ja vaaleanpunainen amerikanvuokko. Lisäksi oli ilo nähdä joidenkin kylvöjenkin ehtineen jo pintaan. Härkäpapu, tilli ja sipuli, joita kylvin ekaksi, mutta myös viimeksi kylvämistäni nauris ja kosmoskukka olivat pinnassa.
Koska tulimme perille vasta yhdeksän kieppeillä, en enää jaksanut ryhtyä mihinkään pihahommiin, vaan jätin suosista kasvihuoneen siivouksen aamuun.
Niin kuin sitten teinkin. Jonka jälkeen lähdimme ostamaan puutarhamultaa. Samalla teimme kumpikin hivenen myös heräteostoksia. Tokikaan emme mitään tyystin tarpeetonta. Löysin tuliaisiksi toivotun kaltaisen lintulaudan, ostin pari kateharsoa, yhden rastasverkon, suojaverkon vesitynnyrin päälle ja läjän jalallisia isoja muoviruukkuja, jotka olivat tarjouksessa, euron kipale! Mies osti ainakin jotain ruiskuvehkeitä, tai mitä ne ovat, toisella puhalletaan soodaa, toisella hiekkaa. Paluumatkalla poikkesimme Millanin luo kahville ja vadelmamustikkapiirakalle. Kävin samalla kylvämässä viimeksi istuttamiemme perunoiden kaveriksi härkäpapua. Samalla peittelin muutaman pintaan jääneen mukulan.
Kotiin palattuamme aloitin kasvihuoneessa tomaattien, munakoison ja paprikoiden istuttamisen (chili- ja tavallinen). Välillä piti käydä tekemässä safkaa, vihreää kastiketta, härkäpapuja, nuudelia ja jäävuorisalaattia mustin oliivein. Olemme siirtymässä suurelta osin kasvisruokaan. Saatuani kasvit mullan peittoon ja kylvettyäni muutaman basilikan siemenen Sibiria-tomaatin juurelle peittelin kaikki istutukset vielä kahdella kateharsolla. Lopuksi kylvin vielä tuoksuhernettä laatikkoon, jonka jätin toiveikkaana kasvihuoneeseen. Esikasvattamistani tuoksuherneistä iti ja jäi henkiin vain kolme, vaikka kylvin kahteen otteeseen, ainakin kolmekymmentä hernettä yhteensä. Omakeräämät siemenet olivat viime syksynä ilmeisen huonolaatuisia. Kasvimaalle kylvin vain kehäkukkaa tänä iltana. Ehkä jotain siemeniä vielä ennen kaupunkiin paluuta.
Viime viikonloppuna tänne jättämäni taimet selvisivät viikosta hienosti paljolti sen ansiosta, että kuopus ohikulkumatkalla poikkesi niitä kastelemaan. Voi olla, että kuopus on kulkeilla myös tulevalla viikolla. Ja ellei ole, ilmoitan Millanille, joka poikkeaa kastelemassa samalla kun käy muillakin asioilla.
Ensi lauantaina tulemmekin Kanttorilan kulmille sitten pidemmäksi ajaksi. Sitten ryhdytäänkin tositoimiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti