Omenatarha

Omenatarha

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Multaa, mukeja ja mööpleerausta

Eilen aamulla oli huikean hieno auringonpaiste, ja linja-autokuski totesi, että nyt olisi hienoa olla hiihtämässä. Kysyin, oliko tietoa, josko viikonloppunakin olisi näin aurinkoista säätä luvassa, ja hän muisteli kuulleensa, että sellaista olisi luvattu. Siinä hulluuksissani sanoin, että jos lauantaiaamunakin on näin upea sää, niin voisin minäkin käydä miehen kanssa hiihtämässä.
Aamu valkeni harmaana, ja minä olin tyytyväinen  - saatoin hyvällä omalla tunnolla jäädä sisähommiin. Olinkin katsellut ensimmäisiä kylvöjäni sillä silmällä, että kouliminen alkaa olla ajankohtaista. Olin laittanut jo illalla multasekoituksen sankoon ja sangon uunin pankolle lämpenemään. Koulimiseen olen koholinut pitkin talvea niin maito- kuin viilipurkkejakin sekä vessapaperin hylsyjä. Tänään toin vielä varalta nipun muoviruukkuja kasvihuoneesta. Munakennotkin sopivat ainakin pienimpien koulimiseen.
Siskoni keräsi viime kesänä keijunmekoistaan siemeniä minulle. Itselläni keijunmekkoa ei enää viime kesänä ollutkaan, kun ne eivät selvinneetkään toisesta talvesta Kanttorilan vintillä. Oln kerran aiemmin koettanut kylvää keijunmekkoa kaupan siemenestä huonolla menestyksellä. Mutta siskon keräämät itivät upeasti. Jätin toki osan siemenistä ensi kevättä varten.
Keijunmekon lisäksi koulin petuniaa, tarhaorvokkia - sekä kaupan pussista että itse kerätyistä siemenistä kylvettyjä - ehkä liian aikaisin kylvämiäni narsissitupakkeja ja  kahta sorttia selleriä. Sekä mukula- että ruotiselleriä tuli pari-kolmekymmentä. Paprikaa olin kylvänyt ihan vain kaupasta ostetun paprikan sisältä kaivamistani siemenistä. Tanakoita taimia koulin muutamaan purkkiin, jos vaikka joku muukin tarvii, Millan, siskot tai siskonpoika (joka sai morsiamensa kanssa kihlalahjaksi viime kesänä kasvihuoneen).
Tein lisää multasekoitusta sankoon, jonka nostin taas lämpenemään. Tarkoitus olisi vielä illan päälle kylvää vähän tomaattia, basilikaa ja uusi kylvö mustasilmäsusannaa, jonka ensimmäinen erä ei ole ottanut itääkseen. Toisin kuin päivänsinet, jotka kylvin samaan aikaan maaliskuun alussa. Kenties voisin jo kylvää samettikukkiakin.
Olin raahannut vintiltä peräkamariin kaksikin hyllykköä jo aikaisemmin, mutta tänään rustasin ns. kasvihuonehyllykön alle muutaman jakkaran korokkeeksi, jotta saisin alimmatkin hyllyt vähän valoisampaan ja siten hyötykäyttöön. Nyt riitti muutama hylly, mutta myöhemmin joka hylly on tarpeen.
Jos meinaan kylvää ennen pyhää, niin nyt on mentävä.

1 kommentti: