Omenatarha

Omenatarha

torstai 30. kesäkuuta 2022

Klottausta helteellä

Niin hujahti ensimmäinen lomakuukausi. Onneksi olen jotain kirjoittanut muistiin, tänne tai vihkoon, niin näkee, ettei kuukausi kuitenkaan ole ihan jouten mennyt. Mutta säiden ehdoilla tässä on joutunut tekemisiään valitsemaan. Näillä helteillä leipominen ei tule kyseeseen. Samoin jätän suosista parin perennapenkin kohentamisen syksymmälle, niin perennoilla on paremmat selviytymismahdollisuudet ylösnostosta ja uudelleen istutuksesta. 

Sen sijaan pyykkäystä ja matonpesua tällaiset säät suosivat. Toimme Millanin luota sekä mattoja että pyykkiä. Pyykkiä koska hän ei tohdi enää käyttää pesukonettaan; sen linkoustärinä saattaa jouduttaa kivijalan lopullista hajoamista ja sitä myöten kylppärisiiven romahtamista. Kellarista toimme pois mattoja, kun Millan pyysi minua hakemaan sieltä itselleni mieluisia. Homeelle herkistyneenä hän ei itse pysty juuri kellarissa käymään saati pölyisiä painavia mattoja sieltä ulos raahaamaan. Siinä tulikin pari syytä, miksi Millan yrittää löytää uutta kotia, muitakin syitä on.

Melkein kaikille tuomillemme matoille riittää kunnon tuuletus ja muutaman tunnin pitäminen auringossa - kuudessa tunnissa auringonpaahteen pitäisi tappaa mahdollisista mikrobeista suurimman osan. Kolme käytössä ollutta mattoa pesin tänään. Rohkenen paljastaa, että kierrätin kahden pesukoneellisen pesuvedet matonpesuun, lisäsin vain vähän pesupulveria. Suurimman ja raskaimman maton valumaan ratustelussa tarvitsin miestä avuksi. Mies on auttanut myös rakentelemalla matoille kuivaus- ja tuuletustelineitä. Huomenna käännän aurinkoon päin tuulettumassa olevien mattojen toiset puolet.

Millanin pyykit ovat kuivuneet nopeasti, kerkesin jo kaulata pari hänen lakanaansa ja ommella pari korjausta vaatteisiin. Sattuneesta syystä hänellä ei ole sähköompelukonetta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti