Omenatarha

Omenatarha

lauantai 22. syyskuuta 2018

Sadonkorjuuvaiheessa

Oho, onko tosiaan mennyt kuukausi edellisestä postauksesta!? Olemme toki käyneet edellisen kirjoittamisen jälkeen Kanttorilassa pariinkin otteeseen syyskuun ekan ja tokan viikonlopun aikana ja nyt jälleen kahden viikon tauon jälkeen. Viikko sitten minulla oli vielä toinenkin työeste, tosin ihan mukava, kun    opettajien yhteisen VESOn yhteydessä pääsin sienimetsälle ja tutustumaan männynherkkutatteihin, joita sitten kotona kuivatin.
Taas tänne tultuamme fundeerasin, että pitäisi varmaan ottaa taas yksi palkaton virkavapaaviikko ennen syyslomaa, kun viikonlopun aikana ei ehdi kun raapaista hommia. Omenasouvia... Punakanelia olen kerännyt joka kerta täällä käydessämme, vaikka mieli olisi tehnyt puuhata vallan muuta. Sain Roskalavalta purkutiiliä, joista aion rakentaa kasvihuoneen viereiselle perennapenkille uutta reunusta ja samalla koettaa järjestää senkin reunuksen vierustan helpommin ruohonleikkurilla siistittäväksi. Niin ja uudet mullat perennapenkkiin, muovireunusta tiilien ja mullan väliin, perennojen uudelleen istutusta... Mutta ei, kun omenoita vaan pitää koholia. Ja NYT minun pitäisi SIIVOTA omppuja sen sijaan, että tässä istuisin kirjoittelemassa. Mutta loppuvat ne punakanelitkin aikanaan, itse asiassa nyt siivosin puiden alustat tyhjiksi ja puihin jäi enää jotain parikymmentä yhteensä kolmeen punakanelipuuhun, kun viimeaikaiset myrskyt ovat omppuja pudotelleet. Omenasouvi silti jatkuu, syys- ja talvilajikkeiden osalta.
Kävimme tänään taas Millanin luona kahvilla, hän tiesi kertoa, että hallaa on jo povailtu näille leveyksille. Taidan kanniskella talvetettavat huomenna sisälle, suurin osa on jo puolimatkassa kuistilla. Punajuuret pitäisi nostaa, samoin perunoista ne, joiden varret on jo kylmä purrut, ja kasvihuoneesta kerätä loput tomaatit ja kurkut, ja mahdollisesti suojattava harsolla munakoisot ja kypsymässä olevat paprikat. Huomenna odottaa myös parin pienen kirsikkapuut uudelleenistutus, koska mies kaivoi ne ylös sijoiltaan tulevan ”ojankaivuun” tieltä. Ehkä jo ensi viikolla Kanttorilan kulmille ilmestyy pieni kaivuri tekemään metrinsyvyistä ojaa maalämpöputkia varten. Jomman kumman kirsikan ajattelin istuttaa toisen gojipensaan tilalle, ne kun eivät tunnu tuottavan mitään, kerran toisessa oli yksi kukka loppukesällä. Ehkä Millan huolisi gojin, ja ehkä myös Rauhalan kirsikan, niin ei tarvitsisi kasvimaalta uhrata tilaa puulle.
Mutta nyt lähden maata, omenoiden siivoaminen saa jäädä tältä illalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti