Omenatarha

Omenatarha

perjantai 28. syyskuuta 2018

Hallaa takana ja edessä

Saavuttuamme jälleen viikonlopun viettoon Kanttorilaan ja vaihdettuani omialtaasta kampetta lähdin tiluksia katsastamaan ja kannoin saman tien jo yhden paprikaruukun kasvihuoneesta. Puutarhassa huomasin hallan käyneen. Samettikukat, krassit, ahkeraliisat ja päivänsinet olivat velttoja ja tummia. Mutta silti riittää vielä joitakin kukkia.
Nyt kun työkännykkäni on huollossa ties kuinka kauan, en voi tallettaa viimeisiä kukkakuvia blogille. Orvokeista toki ei ole tarpeen kuvamuistoja enempää haaliakaan, mutta uudesta lajista olisin halunnut kuvan. Viime kesänä paikallisilta markkinoilta seurakunnan kojusta arpavoitoksi saamani hopeatäpläpeippi oli alkanut kukkia. Vaaleanlilat kukinnot. Ihana ylläri. Toinen kukkaihanuus odotti sisällä. Viikko sitten nostin jo ruostekukat ja osan gladioluksista, mm. pienet limenväriset, jotka olen kasvattanut siemenestä. Yhdessä limessä gladioluksessa oli kukkavana nupullaan! Siirsin sen ruukkuun ja vein kamarin ikkunalle toivoskellen sen avaavan nuppunsa minulle. Ja niin tapahtui! Olin tyytyväinen itseeni, että olin sen pelastanut, ei varmaankaan olisi nuput selvinneet siitä hallasta, joka oli kesäkukat vienyt.
Ensi yöksi on ennustettu viikonlopun kylmintä yötä. Varauduin siihen kantamalla kasvihuoneesta loputkin paprikat vinttiin jatkamaan toivon mukaan kypsymistään, samoin chilit, peppinon ja pari ananaskirsikkaa. Viikko sitten kuistille harsolla peittelemäni pelargoniat, muratit ja verenpisarat siirsin myös jo sisälle. Kävin nostamassa ne vähäiset porkkanat, jotka olin kylvänyt mansikkamaan nurkkaan. Samalla nostin myös sen yhden muratin, jonka olin alkukesästä istuttanut perennapenkkiin. Ei sen ollut mikään. Kasvihuoneeseen olimme yhteistyössä miehen kanssa rustanneet jo viikko sitten termostaatilla toimivan sisätilanlämmittimen. Sen lisäksi vein sinne vielä hautakynttilän palamaan.
Äsken kävin vielä kietomassa kateharsoa gojipensaiden ympärille, niissä kun huomasin kukkia viime viikonloppuna. Eiväthän ne marjoiksi asti ehdi, mutta annetaan edes mahdollisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti