Omenatarha

Omenatarha

maanantai 12. heinäkuuta 2021

Kasvihuonepäivitys



Nostin taas tomatillot pois kasvihuoneesta, kun toisen lehtiin ilmestyi jotain ötökän jälkiä. Pienempi on taistellut hengestään ja voittanut. Kasvihuoneeseen siirrettäessä se nimittäin napsahti  varresta melkein ereepoikki, pieni pintasuikale jäi yhdistämään vartta juureen. Istutin syvälle, niin että katkeamiskohta jäi mullan alle, huputin ja odotin, josko se alkaisi tehdä uusia juuria varteen, sukulaisensa tomaatin tapaan. Sittemmin olen juurruttanut myös yhden ison tomaatin varkaan, joka oli taittunut. 


Tomaatit ovat viihtyneet hyvin uudessa huoneessa. Olen jättänyt alimmat varkaat poistamatta ja antanut niiden kasvaa kakkosvarreksi. Lajikkeina on tänä kesänä 'Outdoor girl' ja sitten jotain mysteerilajiketta, jota sain kollegalta (ja jonka piti olla chiliä 😂). Ravistelen runkoja kerran pari päivässä, pyrin kastelemaan aamuisin, mutta tänään nukuin niin myöhään, että kastelu siirtyi päivemmäksi. Saatan käydä antamassa lisää vielä illalla. 


Sieltä pilkistää jo viides kypsyvä tomaatti. Vaikka sain tomaatit kasvihuoneeseen paljon aikaisempia vuosia myöhemmin, ensimmäiset kypsät on nyt saatu vähintään samaan aikaan, mutta mielikuvani mukaan aikaisemminkin kuin menneinä vuosina. Miten aikaisin saammekaan ensi kesän tomaatteja, jos/ kun pääsen istuttamaan tomaatit jo alkukesästä. 

Alla olevan kuvan oikeassa laidassa on kaksi ananaskirsikkaa, jotka olen talvettanut, ja vasemmalla kaksi kasvihuonekurkkua ('Telegraph improved'). Lattialla näkyy basilikaruukku (tuttua genovalaista lajiketta). 


Kurkkujen ja tomaattien lisäksi minulla on istutuslaatikoissa chiliä, paprikoita ja suippopaprikoita. 



Kurkkujen juurelle olen kylvänyt tilliä, tomaattien kanssa samoissa laatikoissa on kahta sorttia basilikaa (sain Millanilta thaibasilikan siemeniä, kun genovalaisen siemenet loppuivat) ja samettikukkaa. Lisäksi kasvihuoneen nurkassa seisoo oliivipuu ja pienissä taimikoteloissa on juurtumassa mm. ohotanmarunaa, jonka totesinkin jo juuria tehneen. Pitäisi mennä ne ja muitakin taimia ruukuttamaan, jotta tänäänkin saisi jotain aikaan. Eilen illalla ottamani allergialääke vei taas mehut enkä ole kastelun lisäksi muuta pihalla jaksanut. Nyt ulkona sään puolesta taas jaksaisikin, kun aurinko on kääntynyt lännelle. 


Edit. Lisään vielä vertailun vuoksi juhannuksen paikkeilla pari ottamaani kasvihuonekuvaa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti