Omenatarha

Omenatarha

sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Semivalmis, puolivalmis, kesken, aloittamatta

Vuotuinen Norjan visiittimme on jo takana päin, viikko sitten olimme Nøtterøyn kirkossa ja maanantaina paluumatkalla kohti Tukholman satamaa illaksi. Jo ennen Norjan matkaa olin aloittanut tämän blogitekstin, siis laittanut  otsikon ja kuvat. Mutta vaikka otsikon merkitys ja yhteys kuviin lienee selvä, haluan silti kirjoittaa vielä jotain kuvista.
Kanttorilan kulmilla on aina jokin projekti meneillään, useimmiten useampia sekä itselläni että miehellä. Olen useaan kertaan tainnut mainita, että Millan rakensi aikanaan Kanttorilan puutarhaan lukuisia perennapenkkejä (yhdeksän kai kaikkiaan) ja yksi penkki täällä taisi olla valmiina jo ennen Millania. Niiden kunnossapitäminen ja entraaminen saattaa osoittautua ikuisuusprojektiksi, mutta homma on haastavaa, mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Viime kesänäkös se oli, kun rustasin yläkuvan navetanpäätypenkkiä. Laitoin reunaan kiveyksen ja putsasin kaivonkannen päältä kuivuneen mullan ja siirsin siinä kasvaneet maksaruohot muualle.


Niin navetanpäädyn perennapenkki kuin yllä ja alla oleva iso ympyräpenkki, jota kunnostin muistaakseni edelliskesänä, kuuluvat otsikon semivalmiisiin, samoin kuin pienin ympyräpenkki, jonka kunnostin niin ikään edelliskesänä. Siitä en kuitenkaan ottanut kuvaa tähän sarjaan.



Mitä eroa on puolivalmiilla tai kesken olevalla? Ei välttämättä mitään, mutta yläpuolella olevan kuvan penkki ja kahden seuraavan kuvan penkit ovat puolivalmiita tai kesken vaihtelevassa määrin. Ylläoleva kaari- tai perhospenkki on ollut tämän kesän pääprojekti. Työläs.

Kun taas tuon tiilireunuksen rakentamisen aloitin jo viime syksynä, ja sitä on tehnyt koko ajan mieli jatkaa mutta kiireellisemmät hommat ovat ajaneet edelle. Alemmassa kuvassa aloitettu levennys, jonka jouduin tekemään alkukesästä saadakseni mansikoille (Pink panda ja kuukausi-/ahomansikka) istutustilaa. Sain Millanilta ensiksi mainittua jakotaimina. Mutta kun olin saanut ne istutettua, jätin työmaan odottamaan ja siirryin seuraavaan kohteeseen.


Viimeinen kuva edustaa kategoriaa "aloittamatta". Se on ns. kolmiopenkki, jonka kukkien väri on Cottage garden -tyyppisesti valkoisesta pinkkiin ja roosasta tumman violettiin. Millanin idea ja toteutus. Kaapelikaivuri sen nurkkaa mullisti muutama vuosi sitten, ja olisi jo korkea aika tehdä tälle jotain, mutta jos ensin nuo keskeneräiset saisin valmiiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti