Omenatarha

Omenatarha

sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Härkäpapua


Tämän kesän kylvöjä suunnitellessa kysyin Millanilta paikkaa härkäpapukylvöksille. Kas kun halusin kokeilla veljeltä saamaani iittiläistä maatiaisljiketta ilman pelkoa ristiinpölyttymisestä. Ja kyllähän Millanin markille mahtui. 

Idätin ja kylvin iittiläiset härkäpavut perennapenkkiin (neljästä pavusta kaksi lähti idätyksessä kasvamaan) jo varhain toukokuulla. Millanin pellolle kylvettiin iso- ja vihreäsiemenistä lajiketta, jonka siementä olen Millanilta saanutkin, mutta vasta sitten, kun savinen märkä pelto oli vähän ehtinyt lämmetä eikä ollut enää lillumärkä sateiden jäljiltä. Ensin neitseellinen läntti piti kuitenkin kuokkia ja samalla karsia rikkaruohoja. 

Kerran kesän mittaan kävin perkaamassa härkäpapupenkit, ja pelkäänpä, että Millan näki suuremman vaivan niiden eteen etenkin kuivan kauden aikana.

Kuiva kausi oli kohtalokas toiselle itäneistä iittiläisistä. Jotten menettäisi ainoata vartta, siirsin sen kookkaaseen ruukkuun ja hoivailin siinä parhaan taitoni mukaan. 

Aikanaan tuli jokunen kukka, ja kiitos pölyttäjien, alkoi palkokin kehittyä. Mutta vain yksi. Koskaan ei tullut edes lisää kukkia. Viikko sitten palko alkoi näyttää tuleentuneelta (kuori oli tummunut ja kuivakka), joten otin sen sisälle kuivumaan. Voi olla, että palon sisällä on neljä siementä, eli saman verran kuin siemeniä alunperin veljeltä sain... Tulos siis plusmiinusnolla. Mutta huonomminkin voisi Olla. Mietinnässä, yritänkö lisätä iittiläistä taas ensi kesänä vai pidänkö välivuoden. Millan on kuitenkin luvannut lainata peltoalaa minun härkäpapuviljelmilleni ensi vuonnakin.

Samaan aikaan kuin oman pihan härkäpaputuotto oli +-0, Millanin pellolta sain ennätyssadon. Mainitsinkin jo viime viikonloppuna osan sadosta käsitelleeni. Silloin olin varautunut keruuseen 5 litran sangolla, joka jäi surkean pieneksi. Piti tyhjätä yksi muovipussi, jotta sain kipattua sangon tyhjäksi täyttääkseeni sen uudestaan. Tänä viikonloppuna varauduin paremmin ja otin mukaani tyhjän multasäkin. 



Vieläkään en tyhjännyt palstaa "yhyrettömiin", vaan jätin yhden rivin tuleentumaan. Siemeneksi ja kuivatettuna säilytettäväksi. Nuo eilen poimitut riivin tänä aamuna jumalanpalvelusta kuunnellessani ja seuraavaksi pitäisi alkaa niitä esikeittää pakastimeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti