Omenatarha

Omenatarha

lauantai 18. lokakuuta 2014

Vähän mutkikas sämpylärisetti, lainarisetti ja helppo uuniruoka

Tein nisua. Leipomatouhut tahtoo vain mulla aina paisua kuin pullataikina, niin sanoakseni. Tietty taas siivosin omppuja paistokseen. Ensin siivosin pikkukattilallisen omppuja ja keitin niistä sosetta - ihan vain nisua varten. Sämpylöitäkin teki mieli. Otin sulamaan kerran käytettyjä kaljamaltaita. Puolen litran leipätaikinaan riittää puolet kaljanteosta jääneestä mäskistä, noin margariinirasiallinen. Sulatin mäskin uunissa samalla kun paistoin omenat, kun en ollut illalla tullut ajatelleeksi, että voisin tarvita kaljamäskiä.Kun ekat kaneliomenanisulongat oli uunissa, virutin haalealla vedellä tehosekoittimen omenasoseesta ja kaadoin omenaisen huuhtelunesteen hiivan ja kaljamaltaiden päälle. Lisäsin reilun teelusikallisen suolaa, pienen lorauksen rypsiöljyä ja sekoitin joukkoon vajaan litran kolmen viljan sämpyläjauhoja, nokon pellavansiemeniä, muutaman desilitran ruis- ja vehnäjauhoja ja sitten tulin ajatelleeksi, että kokeilisin lisätä puolukkaakin taikinaan. Niinpä sinne piti lisätä pienesti siirappiakin maukeutta antamaan. Taikinan kohottua leivoin pötkylän, josta leikkasin viipaleita ja nostelin klöntit pellille kohoamaan. Nisujen ja sämpylöiden jälkeen uuniin meni helppo omenapiirakka, johon reseptin löysin Pappilan elämää -blogista. Käytin piimäversiota, kun edellisestä leipomiskerrasta oli jäänyt laktoositonta piimää. Lisäsin taikinaan vielä omin päin nisujen voitelusta ylijääneen kananmunan. Hain kellarista perunoita, kuorin ja leikkasin ne ranskalaisittain uuniperunoiksi, mausteeksi puoli tusinaa valkosipulinkynsiä pilkottuna, teelusikallinen suolaa ja vähän vähemmän mustapippurijauhetta. Kun ne olivat uunissa, hain pihalta pimeästä persiljaa ja lipstikkaa, pesin ja kuivasin niitä uunipellille ja kuivasin ne sadassa asteessa.
Jäi sitten lauantaisiivoukset tekemättä. No, tiskasin kuitenkin tekemäni sotkut.  

Vielä  vakiopullaleivonnastani: kahden litran taikinan jaan neljään osan, jotka kunkin kaulin pitkäksi levyksi. Levitän levyille omeasosetta, jonka päälle ripottelen kanelisokeria. Käärin rullalle kuin korvapuusteja tehdessä, mutta leikkaan pitkän pötkylän kolmeen osaan, laitan ne vierekkäin pellille (tosin kaksi mahtuisi paremmin, ilman että longat paistuvat toisiinsa kiinni). Sitten leikkaan saksilla viteehinsä (=viistosti) viiltoja pötkylän päästä päähän ja taittelen näin tulleet kolmiot vuorotellen puolelta toiselle. Voitelu ja uuniin. Korvapuusteja tai kierukoita tehdessä omenasose valuisi pellille ja palaisi. Tämä on nopea ja rasvaton konstini.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti