Omenatarha

Omenatarha

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Pihalaattoja ja kukkayllätyksiä

Vihdoin alkavat kesäkukat olla rustattuna. Tänään vielä kannoin kelloköynnösruukut vintin klasilta ulos, riihen seinälle ratustelemaani juuttiverkkoon kenaamaan. Sain Millanilta tuon tukiverkon synttärilahjaksi. Toisen kelloköynnöksen juurelle istutin vielä krassin, jospa se aikanaan peittäisi talvettuneen köynnöksen paljasta vartta.
Eilen illalla intaannuin perkaamaan navetan päädyssä olevan perennapenkin ympärystää ja keskikäytävää. Siinä kaivaessani löysin lisää unikkoa, jota en viime kesänä ollut huomannut lainkaan. Hauska näky oli myös perennapenkin reunassa reikätiilen reiästä matalana työntyvä akileija, joka kukki kauniin sinivalkoisena.  Kun sitten katselin kätteni jälkeä, huomasin, että paljaisiin kohtiin tarvittaisiin nyt jonkin sortin käytävälaattoja, ettei ne hetikohta kasva taas umpeen. Päätin huomisiin (=tänään) kokeilla valaa laattoja muovirasioihin.
Keräsin navetasta ja kellarin rapuilta kaikenmaailman laastien yms. vanhentuneita jämiä, siivilöin vähän hiekkaa, leikkasin metalliverkosta rasiaan sopivia paloja, öljysin muutaman rasian ja hain kaakelinpaloja tyrkylle. Sitten surffailin vähän aiheeseen liittyviä vinkkejä. Vaikka saumaus- ym. epämääräisten laastien käyttö puutarhalaattojen tekoon tuomittiinkin tuhonomaksi yritykseksi, päätin kuitenkin kokeilla. Eihän tuossa muuta menisi hukkaan kuin aikaa, jos homma osoittautuisikin fiaskoksi. Kaatelin sementtisankoon vähän joka pussista ja astiasta, sekoittelin mukaan hiekkaa ja pieniä mosaiikinmurusia soraksi (muutakaan uusiokäyttöä en ole moskalle keksinyt) ja sitten lisäilin vettä sekoitellen taikinaani. Surffiohjeiden mukaan jätin seoksen aika tönköksi, mutta sain silti paineltua laattojen pinnalle mosaiikinpaloja. Muovia päälle ja hetkeksi rasia toisen päälle tasoittamaan pintaa. En tiedä, kauanko pitää antaa kuivua, mutta jätän muovin ainakin huomiseksi laattojen päälle.
Vielä yksi yllättävä kukkalöytö ilahdutti eilen. Kun olin istuttamassa tuoksuhermettä kolmiopenkkiin pystyttämäni heinäseipään ympärille, huomasin siinä vieressä selviä salkoruusun lehtiä, Jokin Millanin aikanaan istuttamista oli ilmeisesti siementänyt ja nyt sitten alkanut kasvaa. Äitienpäiväkukaksi valitsemani salkoruusun istutin aiemmin tällä viikolla mansikkamaan liepeille, ja lisäksi koristetupakkaa ympärille.
Pyhän jälkeen voisin ehkä vielä käyttää loputkin laastilöydöt laattojen tekoon. Mosaiikkipalojakin on koristeeksi hurumykky.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti