Omenatarha

Omenatarha

keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Toinen muotopuoli penkki ja jossain on kolmaskin

Kuukausi sitten kirjoitin samantapaisella otsikolla.  Muotopuolia perennapenkkejä on tällä markilla ollut pitkin kesää, ja viime kesää. 
Kun heinäkuun alussa aloimme saada kaivattua sadetta, uskalsin ryhtyä kaivamaan riihen vieressä olevaa ns. kolmiopenkkiä. Sen länsireunan ketoneilikat (Arctic fire) ja valkoiset karpaattienkellot alkoivat jäädä heinän alle, ja lisäksi mm. vadelma ja rusopajuangervo olivat levittäytyneet penkkiin. 
Koetin niiden leviämistä estää tai ainakin hidastaa kaivamalla laudanpätkiä penkin päätyyn aidaksi.



Kaivoin em. karpaattienkellojen ja ketoneilikoiden lisäksi muutkin perennat penkin toisesta puoliskosta ylös muovilaatikoihin, jotka vein katveeseen riihen pohjoispäätyyn odottamaan takaisin istuttamista. Ainoastaan etuosan keskellä olevan särkyneen sydämen jätin paikoilleen, etten sitä turmelisi. Varjoliljan sipuleista osan vein aikanaan Millanille, kun olivat tehneet taas runsaasti sivusipuleita. 
Kun olin siivonnut penkistä mm. vadelmat, liiat apilat ja suikeroalpin/-alven, joka on valko-punakirjavaan penkkiin aivan väärää väriä, ja kun olin istuttanut perennat takaisin, jäi kolmion keskusta  varsin tyhjäksi. Siihen istutin zinniat täksi kesäksi. Suunnittelin jo kylväväni siihen myöhemmin tänä kesänä maatiankelloa, mutta eipäs minulla ollutkaan enää niiden siemeniä jäljellä. Kylväisinkö sittenkin harjaneilikkaa? Se on myös ihana ja sopii maljakkoonkin.




Istutin uutena lajina nepalinhanhikkia tuohon etunurkkaan. Akileijat (Nora Barlow) ottivat nokkiinsa nostelusta ja uudelleen istuttamisesta, mutta hengissä ovat ja vahvana usko, että ensi kesänä ne taas kukkivat. Suopayrttiä en istuttanut takaisin, mutta sitä on alkanut tunkea kuitenkin esiin sateiden jälkeen. 
Yritin etureunaan kylvää kaukasianpitkäpalkoa, mutta oikeasti sitä olisi pitänyt esikasvattaa keväällä, joten yritetään sitä ensi vuonna uudestaan. Etunurkkaan laitoin uutena myös mansikan näköistä vaaleanpunakukkaista Pink pandaa, jota sain viime kesänä Millanilta ja joka on alkanut hyvin levitä pitkässä penkissä. 
Jaloangervot istutin vinoneliömuodostelmaan zinnioitten taakse ja varjoliljan sipulit  V-tyyliin. Punaluppion istutin suurin piirtein samaan paikkaan kuin ennenkin. 
Kolmiopenkin reunaan aloin viimein käyttää niitä roskalavalta saamiani kattotiiliä. Mutta reunuksen tekeminen on vielä kesken. Penkin itäreuna on siivoamatta, enkä siltä puolen ehkä tänä kesänä perennoja nostakaan. Siinä on ainakin kuunliljaa, valkoista ukonkelloa, rantatädykettä, vaaleanpunaista kieloa, isotähtiputkea ja kurjenpolvea. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti